PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

I nohy potřebují pravidelnou péči!

Přestože nohy patří k největší a nepřehlédnutelné části lidského těla, zpravidla jim - ve srovnání s ostatními - věnujeme jen malou pozornost. Mnoho lidí o své nohy začne více pečovat teprve ve chvíli, kdy se vyskytnou nějaké problémy. "Dlouhé partie" končetin mohou být postiženy zejména kloubními a oběhovými potížemi (např. artróza, revmatismus, křečové žíly), vlastní "nohy", tedy partie od kotníku k chodidlům, pak nejčastěji trpívají problémy kožními (plísně, kuří oka, bradavice či zatvrdlá, zrohovatělá kůže). Dolní časti nohou bude věnován i tento článek.

Pravidelná hygiena

Nohy bychom si měli denně omývat. Pečlivě dbejme na vytření do sucha, zvláště mezi prsty. Zhruba jednou za čtrnáct dní, v souvislosti s prováděnou pedikúrou, dopřejme nohám i příjemnou několikaminutovou lázeň s vhodně zvolenou přísadou. Když se nohy "rozmočí", citlivě odstraňujeme zrohovatělou kůži z pat i bříšek prstů speciální škrabkou, rašplí nebo pemzou. Poté rovně zastřihneme nehty (nikdy je nestříháme do obloučku jako u rukou, mohlo by dojít k bolestivému zarůstání do nehtového lůžka). Okraje nehtů můžeme ohladit pilníkem a kůžičku okolo nehtů "zamáčknout" speciální tyčinkou. Závěrem dopřejeme nohám promazání speciálním olejem nebo krémem, spojené s příjemnou masáží.

Procvičení nohou během dne

Masáž nohou zdaleka nemusí být spojena jen s pravidelnou hygienou. Zejména chodidla můžeme masírovat a procvičovat častěji - ráno, před spaním nebo ve chvílích relaxace a znovudobíjení sil. K nejdoporučovanějším postupům patří

  • střídavá chůze po vnitřních a vnějších hranách chodidla nebo po špičkách a po patách;
  • pérování na špičkách a následné "zhoupnutí" přes chodidlo na paty;
  • poklepávání chodidla energickými údery prsty či pěstí;
  • sbírání drobných předmětů prsty;
  • kroužení kotníkem;
  • svírání prstů k chodidlu a následné uvolnění nebo
  • masáž chodidla na akupresurní rohoži nebo dle speciálního návodu, který lze najít v knihách o akupresuře či přírodních léčitelských metodách v domácí praxi.

Pravidla zdravého obouvání

Ne nadarmo se říká, že to nejlepší, co můžeme pro své nohy udělat, je chůze naboso. Protože ale v našem prostředí ubylo ploch i míst, kam se bez bot můžeme odvážit, usilujme alespoň o pravidla, která nohám slouží pro zdraví i pohodlí. Velikost a tvar bot musí odpovídat skutečné potřebě nohy - boty by měly být vpředu dostatečně široké, aby prsty ležely vedle sebe, nepřekrývaly se a mohly se pohybovat. Domácí a pracovní obuv, kterou nosíme nejčastěji, by měla mít nízký podpatek vyrovnávající fyziologický rozdíl mezi patou a špičkou. Dbejme též na elastičnost podešví. Nepohodlnou společenskou obuv s vysokým podpatkem, ale též uzavřené sportovní boty s plochou podrážkou, nosme jen omezeně. V teplém období upřednostňujme vzdušné sandály a i jindy dbejme na to, aby se nám nohy zbytečně nepotily. Je-li to možné, vystřídejme během dne více druhů obutí. Samozřejmostí by měly být ponožky či punčochy z přírodních materiálů, vpředu bez příčného švu. Je dobré vědět, že dlouhodobé porušování správného obouvání může vést k trvalému poškození nohou a tím i ke snížené pohyblivosti.

Udržování optimální hmotnosti těla

Nadváha, jak známo, představuje mimořádnou zátěž pro celý pohybový aparát. Každé kilo navíc nakládá nohám pomyslné břemeno, s nímž se pak zbytečně plahočí sem a tam. Každý, kdo někdy putoval s těžkým batohem, zná ten pocit úlevy, když batoh sklouzne z ramen. Nenuťme nohy nosit zbytečný náklad a udržujme svou váhu pod kontrolou.

Pozor na plísně!

Plísně patří k vůbec nejčastějším onemocněním nohou. Projevují se načervenalou, šupinatou či rozpraskanou kůží, která často svědí a zapáchá. Plíseň se obvykle usazuje mezi prsty, nevynechává ale ani chodidla a okraje pat. Je velmi nakažlivá - zejména lidé s intaktní kůží nebo oslabenou imunitou si ji lehce odnášejí z veřejných bazénů či saun, ale také z hotelových koberců nebo z nepříliš udržovaných "hostovských" pantoflí, které jsou střídavě sdíleny větším počtem lidí. Kromě pečlivě dodržovaných hygienických opatření můžeme s plísněni bojovat použitím vhodných "mastí a bylinnými koupelemi (vhodný je např. lopuch, pelyněk, vavřín, kořen vodilky či libeček). Po koupeli je nutno nohy řádně vysušit. Příjemné jsou i dezinfekční olejové obvazy - na gázu naneseme k tomu určený olej, např. z levandule, aksamitníku nebo čajovníku, přiložíme na postižené místo a necháme působit. Pokud je plísňová nákaza příliš úporná - zejména jsou-li plísní zasaženy i nehty - běžná léčba často nevede k trvalému úspěchu. Kožní lékaři v takových případech obvykle doporučí dlouhodobou léčbu farmakologickou. Z pohledu celostní medicíny svědčí plísňová onemocnění o celkovém oslabení organismu, kterému je možno čelit celou řadou neinvazivních, ale při důsledné aplikaci účinných opatření (i zde patří k nejdůležitějším dieta směřující k očistě organismu a k obnově optimální střevní mikroflóry).

Ortopedický dohled

Zpozorujete-li na dolní partii svých nohou nějakou neobvyklost (výrůstek, změnu tvaru) nebo pociťujete-li bolest, vyhledejte odbornou radu. Příčinou může být např. plochá nebo příčně plochá noha, převýšení podélné nožní klenby (vysoký nárt) nebo tzv. kladívkovité prsty (vznikají dlouhým křivením v malé a těsné botě, když prostřední článek prstu zůstává zahnut do pravého úhlu). Všechny tyto anomálie mohou mít neblahý vliv na celkový pohybový aparát - především na páteř. Lze je korigovat vhodně zvolenými vložkami do bot nebo jinými ortopedickými pomůckami. Ač málo opečovávané, nohy nám prokazují mimořádné služby. Nosí nás z místa na místo, umožňují nám sport či tanec a v neposlední řadě nám při všech těchto činnostech pomáhají udržovat rovnováhu. Chodidla nám svou citlivostí navíc zajišťují bezprostřední nervové propojení s ostatními částmi těla. Všimneme si toho pokaždé, když např. bosky přecházíme přes kamenitý terén nebo cíleně přešlapujeme po již zmíněné akupresurní rohoži. Znalci reflexní masáže tak dávno vědí, že tlak na konkrétní body aktivuje příslušné orgány stejně jako tok energie po celém těle. Je to snadné a účinné. Kdy jste to naposledy vyzkoušeli?

Vyšlo v časopise Regena

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt