PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

Rané mateřství:
Proč a jak dobíjet baterky?

Mnoho žen dnes mateřství odkládá, aby si pro péči o miminko zajistily ty nejlepší podmínky. I když se vše podaří podle plánu, intenzita práce a pocitů spojených s příchodem dítěte nejednu čerstvou matku vykolejí, přinejmenším na čas, než se v nové roli zaběhnou. I proto je důležité od samého začátku myslet také na pravidelnou sebepéči.

Dobrá matka? Myslí i na sebe!

Vytoužené dítko je konečně na světě. Zvláště jde-li o prvorozence, bývá maminka zaplavena nepoznanými emocemi. Je-li přívrženkyní pozitivního rodičovství, obvykle nepřemýšlí o svých limitech, zato dítěti chce dát to nejlepší: dlouhé kojení, nošení v šátku, společné lůžko, všudypřítomnou empatii…

Ovšem pozor. Jak ukazuje mnoho případů, dobrá předsevzetí nejednou končí těžkým - a zbytečným - kolapsem. To když matka přecení své síly a dlouhodobě jede na dluh vůči sobě samé.

Pro péči o miminko totiž platí to stejné, co o zaopatření kyslíkem při leteckém karambolu. V každém poučení o krizových opatřeních letušky hlásí: "Matky malých dětí zajistí nejprve dýchací masku samy sobě, a teprve pak svým dětem."

V žádném případě tu nehorujeme pro sobectví nebo narcismus. Jen dáváme k uvážení, jak je důležité, aby se podobným pokynem řídily i čerstvé matky a aby si uvědomily, že na jejich fyzické a psychické kondici bez přehánění záleží prospívání miminka i celé rodiny. Nikomu neprospějí, pokud se tzv. bezmezně obětují, nebudou-i v pohodě samy, nebudou prospívat ani svým blízkým.

Nepodceňujte zdravé stravování

Zdravá strava je důležitá pro udržení dostatečné energie. Jako kojící matka si příliš nemůžete dovolit onemocnět, a pokud se to přece stane, dobrá výživa vám napomůže rychleji se zase uzdravit.

Kde začít? U té nejobyčejnější každodenní rutiny. Ta začíná ráno u snídaně. Dopřejte si např. ovesnou kaši s ovocem, celozrnný chléb nebo kvalitní cereálie s bílým jogurtem. Drobné výživné občerstvení (sušené ovoce, ořechy…) mějte stále po ruce.

Omezte příjem kofeinu a cukru. Energii si dodávejte pokrmy bohatými na vitamin C či zelenou listnatou zeleninu plnou antioxidantů. Jezte dostatek jídel bohatých na železo a zinek (kvalitní maso, ústřice, mušle…). Vegetariáni to v tomto ohledu mají obtížnější, z fazolí, ořechů či pšeničných klíčků se železo i zinek vstřebávají o něco hůře než z masa. Tip: Železo z rostlin uvolňuje vitamin C. Saláty si ochucujte raději citronem než octem.

Důsledně dbejte na odpočinek

Odpočívejte, kdykoliv je to možné. Spěte, když spí miminko. Nenechte se zneklidnit tím, že se vám vždy nepodaří usnout, i pouhé podřimování nebo jen ležení pomáhá vrátit energii. Pokud nespíte, sledujete své dýchání a snažte se vyčistit si mysl relaxací či meditací. Pokud se cítíte vyčerpána nočním kojením, můžete občas mléko odstříkat a o noční krmení požádat manžela.

Neostýchejte se přijmout pomoc

Falešná hrdost a snaha zvládnout vše sama jako superženy v časopisech je v počátcích mateřství rozhodně nevhodná. Zvláště v prvním půlroce, kdy vám spoustu času zabere kojení, je naprosto v pořádku přijmout pomoc s vařením a domácností. Zapojit můžete prarodiče, příbuzné, přátele, ale také dulu (v šestinedělí) nebo i placenou uklízečku. Pokud zvládáte vše sama, a jen občas cítíte, že se blížíte ke dnu, nestyďte se včas vyslat signál S.O.S.

Nebuďte s dítětem stále sama

Ideálně už v čase těhotenství myslete na to, s kým budete trávit volný čas, až se miminko narodí. Navštivte mateřské nebo rodinné centrum v okolí, a pokud vás návštěva neuspokojí, můžete zkusit vybudovat malou komunitu i samostatně, např. s kamarádkami, které čekají dítě v podobném termínu jako vy.

Pozor, nedoporučujeme nahrazovat kontakt s živými bytostmi sociálními sítěmi na Internetu. Zdánlivě vám kontakty přes počítač možná dají pocit vzruchu a změny prosztředí, ve skutečnosti z vás ale spíše odsají energii. Hovor s vítanou živou bytostí, ideálně venku na čerstvém vzduchu, osvěží a inspiruje nesrovnatelně více.

Najděte si čas na fyzické aktivity

Ne, to není vtip. Můžete mít dojem, že z péče o dítě padáte únavou, přesto vás regulérní zacvičení, jste-li zdráva, nedodělá, ale naopak probere. Cílená fyzická aktivita doslova udržuje při zdravém rozumu a navrací energii, a především také, cvičíte-li pravidelně, dodá určitý režim a s ním i rovnováhu.

Není nutné chodit do fitnesscenter. Dobře zacvičit si můžete i při kvalitním DVD s pohybovými programy, které umožňují zaposilovat si doma na koberci.

Máte-li možnost (když miminko povyroste) opustit na chvíli domov a přenechat dítě v péči jiné blízké osoby, ideální pohyb vám dodá kurz jógy či pilátes, kde se cvičení nese v pomalejším tempu, ale zato při dodržení vysoké kvality protažení a posílení žádoucích svalových skupin. Dobře vám asi udělá i tanec, výběr je jen na vás - od břišního po zumbu.

Dopřejte si mentální zklidnění

Třeba jen krátkou chvilku, ale pravidelně, ráno nebo večer, když se vám daří najít čas, v němž můžete být jen sama se sebou. Sledujte svůj dech, vnímejte své tělo. Myslete na to, jak chcete žít a vychovávat své dítě, co vás těší a trápí, za co jste vděčná a co byste si naopak přála změnit. Věřící ženy tyto krátké chvilky obvykle věnují modlitbě. Účinné bývají i "bleskové meditace", které netrvají déle než pět minut. Když si je nacvičíte, pomohou vám rychle zbavit se stresu a můžete je praktikovat v podstatě kdekoliv a kdykoliv.

Samé samozřejmosti?

Máte při čtení tohoto článku pocit, že připomínáme banality? Věřte nebo ne, mnoho vyčerpaných matek v běhu všedních dní i na ta nejjednodušší doporučení zapomíná. A tak ještě na závěr doplníme tři osvědčené tipy, když je nejhůř:

    1. Pokud ráno vykročíte do nového dne levou nohou a od prvního otevření očí bojujete se špatnou náladou, opláchněte si obličej a ruce až po lokty studenou vodou, vyčistěte si zuby, učešte vlasy, usmějte se na sebe do zrcadla.
    2. Chmurné myšlenky zkuste rozpustit tím, že si pustíte svoji oblíbenou hudbu a chvíli se svým děťátkem v náručí prostě plujte časem a prostorem.
    3. Vyhraďte si chvilku denně na "jógu první pomoci", resp. na některou z relaxačních pozic. K těm patří zejména:

- pozice dítěte (balásana): Nohy složíme v kleku pod břicho, hlava leží v předklonu pěkně na pažích nebo paže položené dozadu podél nohou a čelem přímo na zemi. Zklidníme dech, uvolníme napětí. Pozor, při vyšším krevním tlaku položíme pod čelo složenou deku.

- pozice mrtvoly (savásana): Ležíme pěkně na zádech, nohy mírně od sebe, ruce mírně od těla, zavřené oči, pravidelný dech. Mysl zůstává bdělá - napínáme, jeden po druhém, svaly celého těla. Poté zase jeden po druhém uvolňujeme. Nemyslíme přitom pokud možno na nic jiného! 20 minut savásany údajně vydá za několik hodin spánku…

Vyšlo v časopise Děti a my 11 2011

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt