PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

Nezpozorované těhotenství

Naprostá většina žen pozná, že otěhotní. Některé dokonce tvrdí, že to poznají "ihned", jiné o něco později, když je upozorní ranní nevolnost nebo vynechání menstruace. Může se ale také stát, že žena své těhotenství nezpozoruje, a dozví se o něm až v posledním trimestru nebo dokonce až s počínajícími porodními bolestmi.

Eva Barešová (44) z Prahy, matka osmnáctileté Zuzany a devítiměsíčního Matyáše, procházela v minulých letech obdobím životních změn. Znovu provdala a s druhým manželem se shodli na potřebě začít společný život vkladem do svého fyzického i duševního zdraví. Na jaře 2007 se rozhodli podstoupit celostní ozdravnou kůru, a protože jsou oba příznivci alternativních léčebných metod, svěřili se do péče lékařky praktikující mimo jiné homeopatii a východní medicínu.

"Paní doktorka nás opakovaně upozorňovala, že součástí léčby bude i změna jídelníčku a práce na vlastním nitru. Nijak mne proto nepřekvapilo, že jsem se cítila hodně jinak a také stavy nevolnosti stejně jako vynechání menstruace jsem přičítala k průvodním jevům léčby," vzpomíná paní Barešová. Jejím velkým přáním bylo, aby se také zbavila nadbytečných kil: "Mám potíže se štítnou žlázou a celý život jsem měla sklon k obezitě. Součástí našeho ozdravného plánu proto bylo i více pohybu. Začala jsem cvičit pilátes a udělalo mi radost, když se mi do léta podařilo o několik kil zhubnout. Jenže pak se hubnutí najednou zastavilo, a přestože jsem i nadále dodržovala zásady zdravého stravování a životního stylu, začala jsem zase pomalu přibírat. Nešlo o dramatický nárůst váhy, a lékařka i kosmetička, k níž jsem docházela na lymfatické masáže, mne uklidňovaly, že hubená zkrátka nikdy nebudu a že rozhodující je, že se cítím líp. Navíc jsme s mužem byli plně vytížení v práci, takže jsem změnám na svém těle nestihla přikládat velkou důležitost."

V říjnu 2007 začala Eva Barešová trpět úporným pálením žáhy. Protože se ale domnívala, že už je v přechodu a děti mít nemůže, podezření na těhotenství stále neměla. "Potom v listopadu mi najednou ze dne na den vylezlo břicho, a to úplně jinak než jsem byla zvyklá - velké bylo nahoře, a nikoliv dole," vzpomíná. Zašla za svou lékařkou a ta jí doporučila těhotenský test. Byl pozitivní.

"Takže jsem konečně navštívila také svého gynekologa a ten jen konstatoval, že jsem ve 28. týdnu těhotenství. Byl to radostný šok, jednak proto, že dítě jsme si s mužem přáli, a jen jsme si mysleli, že už jsme na ně staří, a pak také proto, že jsem přibrala jen tři kila a vlastně jsem se dostala jen na svou váhu před započetím ozdravné kůry. To bylo jako nic, protože s první dcerou jsem v těhotenství přibrala dvacet kilo!"

V nezpozorovaném těhotenství vidí Eva Barešová zpětně jednu velkou výhodu: "Víte, jsem strašný nervák. Navíc moje první dcera se narodila s lymfangiomem a hemangiomem v podpaží a prodělala s tím jako miminko velmi náročnou operaci. Kdybych o těhotenství s Matyášem věděla od začátku, určitě bych se strašně bála, že i vzhledem k mému věku budeme mít spoustu rizik. Takto jsme unikli všem vyšetřením i testům prenatální diagnostiky a kromě moči, krve, cukrovkové křivky a tří ultrazvuků v závěru těhotenství proběhlo všechno naprosto v klidu a pohodě. Jsme šťastní, že jsme se miminka dočkali, a já se od navíc Matyáška naučila, že když se do věcí netlačí a nechá se jim volný průběh, tak nakonec přijdou nečekaně, a zcela jinak, než by si člověk dokázal představit a naplánovat."

Neobvyklé a řídké případy, ale stávají se

Podle zkušeností odborníků k nezpozorovaným těhotenstvím nejčastěji dochází v případech, kdy žena s dítětem vnitřně vůbec nepočítá a nedokáže si představit jeho přítomnost ve svém životě. Umí proto potlačit i veškeré pocity pramenící z těhotenství. Dokonce i pohyby dítěte si lze splést s údajným pohybem střev a samotný rozbíhající se porod s kolikou vnitřních orgánů.

Jindy, podobně jako tomu bylo u paní Barešové, "jiný stav" unikne ženám v přechodu, které nepravidelnou nebo chybějící menstruaci přičtou klimakteriu a přibírání na váze hormonálním změnám příznačným pro toto období.

Ptala jsem se několika gynekologů, zda se s případem nepozorovaného těhotenství ve své praxi setkali, a dozvěděla jsem se jen ještě o jednom podobném autentickém případu, a to od MUDr. Heleny Máslové z Roudnice nad Labem: "Šlo o ženu mého známého a stalo se to asi před deseti lety v Plzni," říká MUDr. Máslová. "Ta žena i během těhotenství nepravidelně a slabě menstruovala a břicho ji rostlo jen nenápadně. Měla takzvanou retropozici dělohy, kdy zvětšující se děloha tlačí zezadu na páteř a nevyklenuje se vpřed. Paní si dělala si starosti s tloustnutím a každý den posilovala, čímž ještě více zpevnila břišní stěnu a omezila typické těhotenské břicho. V den porodu ji pak odvezli na chirurgii s podezřením na prasklý apendix. Teprve tam poznali, že rodí, a převezli ji na porodnici. Otec dítěte pak příběh komentoval slovy: ´Ve čtvrtek jsme dítě počali a v pátek se narodilo.´"

Vyšlo v časopise MIMINKO 11/2008

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt