PhDr. Eva Labusová - rodičovství - psychologie - zdraví  
Eva Labusová - Rodina, vztahy, péče o duši.

Máte v pořádku domácí lékárničku?

Zdaleka ne se všemi zdravotními problémy a drobnými úrazy spěcháme hned k lékaři. I doma (případně na chalupě či na cestách) bychom měli mít k dispozici základní léky a obvazový materiál. Jakých zásad bychom se měli držet při správě soukromé lékárničky a co by mělo být jejím obsahem? Je samozřejmě rozdíl, zda slouží zdravému svobodnému mládenci, rodině se třemi často stonavými dětmi nebo starému člověku. Přesto existují všeobecné zásady, podle kterých bychom své domácí lékárny měli zřizovat a udržovat ve stavu pohotovosti.

Základní vybavení "klasické" lékárničky

Obsah lékárničky vždy mnohé prozradí o jejích majitelích, resp. o tom, jak přistupují k péči o zdraví a zda upřednostňují léčbu pomocí přirozených prostředků, nebo spíše chemické léky. Po konzultaci se třemi lékařkami a jedním lékařem vyšlo najevo, že standardní minimální výbava by měla vypadat zhruba takto:

2 balíčky obvazů po dvou baleních sterilní gázy v šířkách 4, 6 a 8 cm

1 elastické obinadlo

Náplast bez polštářku šíře 2,5 cm a 5 cm

Náplast s polštářkem dělená či vcelku (např. Viacell)

Nůžky

Trojcípý šátek

Svírací špendlík

Pinzeta

Resuscitační rouška

Desinfekční prostředky (např. Jodisol, Septonex spray, Betadine roztok v ředění 1:10)

Teploměr

Léky proti horečce (např. Paralen, Panadol Baby sirup nebo čípky pro děti)

Léky proti bolesti (např. Ibalgin tablety, Ibalgin Sus sirup pro děti )

Léky proti bodnutí včelou či hmyzem, zvláště jsou-li v rodině alergici (např. Flonidan, Zyrtec, Fenistil gel …)

Léky na spáleniny (např. Panthenol spray)

Léky na nastuzení ( jemné bylinné kapky či sirupy proti kašli, spreje či kapky proti rýmě, bylinné oleje na prsní zábaly…)

Léky pro oční výplachy a drobná oční zranění (např. Ophtal roztok, Ophtalmoseptonex kapky a mast)

Mast na přesušenou kůži (např. Infadolan)

Mast na zhmožděniny a svalová poranění (např. Voltaren, Fastum gel…)

Léky na zažívací potíže (živočišné uhlí, Gastrogel, Anacid, Rennie …)

Uskladnění

K uložení domácí lékárničky se nejlépe hodí uzamykatelná skříňka, v rodinách s dětmi zavěšená dostatečně vysoko, aby na ni malí neposedové nedosáhli. Berme v úvahu, že léky potřebují stabilní prostředí, nevhodné jsou tedy např. koupelny a kuchyně, v nichž se vyskytuje vyšší vlhkost vzduchu. Rodinám, které hodně cestují se osvědčily i přenosné kufříky, jež lze všude vozit s sebou.

Když to jde, nechť si tělo pomůže samo

Tzv. symptomatické, tj. na symptomy působící léky (samy neléčí, nýbrž pouze upravují projevy nemoci) by však měly být užívány opravdu jen tehdy, když jsou potíže příliš nepříjemné. Jinak platí, že spontánní obrana organismu a s ní spojené nepříjemnosti mají své opodstatnění (horečka léčí, bolest upozorní na přetížení apod.) Zvlášť u dětí mohou příliš rychle podané léky přirozené symptomy nemoci potlačit, dítě se cítí lépe a neleží a organismus nemůže regenerovat.

Silněji působící léky až po konzultaci s lékařem!

Jde např. o nosní spreje (Nasivin, Olynth), na které snadno vzniká závislost. Také léky potlačující kašel (Ambrobene, Bromhexin nebo Mucosolvan) by měly být podány až na předpis. Běžný kašel, rýma, ani chřipka se navíc kauzálně léčit nedají. Antivirotika proti respiračním virozám nejsou v ČR dostupná.

Větší bolesti v krku vždy konzultujeme s lékařem - angína je celkové závažné onemocnění, které potřebuje odborný dohled, a nikoliv jen Stopangin z lékárničky!

Pokud některý z členů rodiny trpí chronickým onemocněním, součástí lékárny jsou pochopitelně konkrétní léky. Např. alergici a astmatici by měli mít svůj s lékařem zkonzultovaný zcela speciální balíček první pomoci. Zdraví lidé by se ovšem měli antihistaminik a kortikoidů v jakékoliv formě pokud možno vyvarovat.

Pravidelné kontroly jsou důležité

Léky uchovávejme pokud možno v původním balení i s příbalovými letáky. Je zapotřebí pravidelně zkontrolovat, zda některé léčebné prostředky nedošly nebo zda neskončila jejich doba použitelnosti. Pokud skončila, buďme šetrní k životnímu prostředí a nevyhazujme je do běžného odpadu ani do kanalizace, ale odevzdejme je v lékárně.

Nejdůležitější je znát zásady první pomoci!

Nezapomínejme na to, že v kritických situacích nám ani ta nejlépe vybavená lékárnička sama o sobě nepomůže. Jedna z lékařek, které spolupracovaly na přípravě tohoto článku, vzkazuje čtenářům následující: "Nepodceňujte znalost první pomoci. Sama jsem zažila, že se mi během několika zoufalých minut málem udusilo roční dítě, protože mi za šest let studia medicíny nikdo neřekl, že dítě s akutní laringitídou a hvízdavým zvukem při nádechu je opravdu v nebezpečí, ale stačí na něj otevřít okno a pustit studený vzduch. Dítě se také může udusit dítě vdechnutým oříškem či kostičkou lega, a přitom stačí chytit je za nohy nebo přehodit přes koleno. Při popálenině je třeba strhat oblečení a chladit, a nikoliv mít vzorně sterilní čtverečky v lékárničce. A polkne-li dítě něco nekalého, je dobré vědět, že při saponátech, kyselinách a louhu se nesmí vyvolávat zvracení, a u alkoholu se má "léčit" co největším množstvím vypité vody… Prostudujte si příručku první pomoci nebo ještě lépe - absolvujte speciální kurz. Můžete tím zachránit lidský život."

Odborné poradenství: MUDr. Vratislava Kovářová, MUDr. Helena Máslová, MUDr. Hana Středová

Vyšlo v Aperiu III/2005

Zpět na články

 

Úvodní stránka

Poradenství

Kontakt

Vzdělávací činnost

Rozhovory

Články

Překlady

Vývoj člověka od narození
k počátkům dospělosti

Na cestě ke spokojenému porodu

Deprese a trauma
v souvislosti s porodem

Mezigenerační přenos v rodičovství: Attachment

Úvahy, postřehy a zkušenosti

Ankety

Web Rodina 21

Spolupráce s médii

Články mé dcery Alžběty

Rady porodních asistentek

Z ordinace pediatra

Spolupráce s Českým rozhlasem

Časopis Děti a my

AZRodina

UNIPA

TOPlist

Copyright © 2006-2024 Eva Labusová / Design: Jiří Drozen / Správa webu: Tomáš Weishaupt